Kvásek

Zde je recept na vytvoření vlastního kvásku. Recept jsem dostal od pana Svobody z M.Boleslavi. V případě zájmu kousek kvásku je u mně vždy k dispozici.

Založení kvásku

1.den – smícháme 100g žitné mouky s vlažnou vodou a vytvoříme kašovité těsto, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo

2.den – kontrola jestli už je nakyslý, promícháme

3.den – kvásek přikrmíme 100g mouky

4.den – těsto by mělo být nakyslé, tvořit bublinky a vonět příjemně, výrazně jako kvásek. Nesmí smrdět po acetonu apod. Když bakterie mléčného kysání zkonzumují veškerou mouku, začne se objem kvásku zmenšovat (bakterie mají hlad a neprodukují CO2).

 

Péče o kvásek

buď kvásek uchováváme sušený a pro přípravu chleba jej oživíme vlažnou vodou nebo jej uchováváme v chladničce ve sklenici s přístupem vzduchu.

Je důležité si při výrobě chleba vždy část kvásku nechat, přidat mouku a vlažnou vodu, nechat ho rozmnožit a pak ho uschovat.

 

Kvásková mapa

v případě zájmu o kvásek , že to máte ke mně do Liberce daleko, tak další možnost je využít Kváskovou mapu, kde si najdete nejbližšího „dárce“ kvásku.

Mapa zde : Kvásková mapa

 

 

 

O autorovi: Petr Noščák

Jeden komentář u “Kvásek”

Můžete odpovědět nebo odkázat na tento příspěvek.

  1. Kaválek - 28.7.2016 v 10:58 Odpovědět

    Dobrý den.Nesedí mi v receptu gramy.Použijeme asi1.5kg mouky.Z toho 1.stupeň 200g,2.st. 900g a 3. opět 900 a jsme na 2000 g,což je dost velký rozdíl.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.