Jak jsem se dostal k pečení kváskového chleba

20140808_063111

Když jsem se ucházel v Anglii o práci na lodi, která se plaví po kanálech UK, dostal jsem kuchařku, abych z ní upekl nějaký moučník. „Ale ne, to je práce pro holky“, byla moje bezprostřední reakce. Vaření to ano, ale pečení?

Každopádně jsem o práci stál a tak jsem se pustil do Citronové buchty. Ta se kupodivu povedla. A tím se otevřela cesta k dalším experimentům.

Po návratu z Anglie jsem natrefil na pana Svobodu staršího, jenž mi nabídl kvásek. Bylo to v době, kdy na internetu byly dva tři odkazy. Podívejte se teď….

Dostal jsem i recept – jenž přikládám. Metoda třístupňového kvašení je trochu náročnější, ale má výrazný vliv za všechny procesy, co se dějí uvnitř chleba v době kvašení.

První chleba se k mé velké radosti povedl. Od té doby jsem rozdal receptů a kvásků.

V současné době peču chleba v troubě s hydrobaking systémem. Ale dříve mi stačila obyčejná trouba.

Mé oblíbené a netradiční ingredience jsou:

  • kamutová mouka
  • černucha
  • sušené sedmikrásky
  • indické koření masala

Chleba se zelím – to už je vyšší dívčí.

Rád používám na glazování, vodu s medem či solí a někdy i pivo. To samo sebou nespotřebuji celé, a když je načaté… tak jde práce lépe od ruky.

Mouku pšeničnou většinou pořizuji v Mlýnu Perner Svijany, žitnou mouku v mém oblíbeném mlýně Doubecko pod Kozákovem.

V případě zájmu o kvásek či ochutnat kousek chleba, nebo uspořádat společné pečení. Tak se stačí domluvit. Často mám k dispozici nějaku mouku, či semínka navíc. Např.: sezam, slunečnicové, dýňové semínko.

A tady najdete návod na žitný kvásek…….NÁVOD

A tady recept na pečení…….RECEPT

O autorovi: Petr Noščák

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.